Ads 468x60px

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Συμπλέκτης με βολάν διπλής Μάζας


Η ανάγκη για βελτίωση της άνεσης στην οδήγηση έφερε τον βολάν διπλής μάζας(Dual Mass Flywheels ή DMF}.
   Και αυτό γιατί κατά την λειτουργία του κινητήρα έχουμε περιοδικούς κύκλους καύσης που παράγουν στρεπτικές δονήσεις και που μεταδίδονται μέσω της μετάδοσης κίνησης.
Οι δονήσεις αυτές παράγουν θορύβους στο κιβώτιο και οδηγούν στην πτώση κατά πολύ της άνεσης στην οδήγηση και ταυτόχρονη αύξηση των επιπέδων θορύβου.

   Ο κύριος στόχος κατά την ανάπτυξη του Βολάν Διπλής Μάζας είναι να απομονώσει κατά την οδήγηση τις δονήσεις στρέψης που δημιουργούνται από την περιστρεφόμενη μάζα του κινητήρα. Το Βολάν Διπλής Μάζας απορροφά σχεδόν το σύνολο των εκ περιτροπής δονήσεων μέσω αναπόσπαστων ελατηρίων.
  Επιπλέον μετά από ελέγχους έχει δείξει ότι έχουμε μικρότερη κατανάλοση καυσίμου λόγω του ότι οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται ποιό ομαλά.
ΤΥΠΟΙ ΒΟΛΑΝ
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι του Βολάν Διπλής Μάζας
Ο πρώτος τύπος του βολάν διπλής μάζας, ή DMF όπως είναι πιο γνωστό, αποτελείται από ένα πρωτοβάθμιο(1) και δευτεροβάθμιο βολάν(2) με μια σειρά από ελατήρια στρέψης και μαξιλάρια. 
Οι δύο ξεχωριστοί σφόνδυλοι (βολάν)  συνδέονται μέσω ενός συστήματος ελατηρίου/ αποσβεστήρα, που
υποστηρίζονται  από ένα   ρουλεμάν (2), ώστε να μπορεί να περιστρέφεται το ένα σε σχέση με το άλλο.
Το  πρωταρχικό  βολάν  έχει το  γρανάζι μίζας  για την εκκίνηση του κινητήρα και  είναι  βιδωμένο με το
στροφαλοφόρου άξονα. Υπάρχει εσωτερικό αυλακωτό τόξο  και καλύπτεται με το  κάλυμμα (5) .
Στο αυλακωτό τόξο υπάρχουν δύο ελατήρια  (3) και  αποσβένουν  τις  στρεπτικές καταπονήσεις.
Οι οδηγοί εξασφαλίζουν την ορθή καθοδήγηση των ελατηρίων  ενώ το λιπαντικό  γύρω από τα ελατήρια μειώνει τη τριβή μεταξύ των ελατηρίων και του οδηγού αυλάκωσης.
 Η ροπή  στρέψης μεταφέρεται από το δευτερεύον βολάν (6) μέσω μιας μεταλλικής φλάντζας (4), που
βιδώνεται  στο δευτερεύον βολάν(6), μπαίνουν  μεταξύ των ελατηρίων τόξου που βρίσκονται στον βασικό βολάν.
 
Η σύνδεση του συμπλέκτη διπλής μάζας με τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων γίνεται όπως ακριβώς φαίνεται στην παρακάτω εικόνα :



Ο δεύτερος τύπος βολάν διπλής μάζας έχει σχεδιαστεί με πλανητικές σχέσεις (πλανητική DMF) είναι ειδικά σχεδιασμένο για κινητήρες με ισχυρότερη δονήσεις στο χαμηλότερο εύρος στροφών. 
  Αν και αυτός είναι κυρίως για κινητήρες ντίζελ, αυτός ο τύπος  DMF παρέχει μια ομαλή απόδοση του κινητήρα συγκρίσιμη με εκείνη των κινητήρων βενζίνης. Αυτός ο τύπος παρέχει εκτός από την καλή οδήγηση  και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, διότι το ρελαντί είναι χαμηλότερο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...